Wat is Do-In

Do-In betekent de energie (Qi) laten stromen in je lichaam. Het is een eeuwenoude Oosterse bewegingsvorm ontwikkeld om je gezondheid te versterken, zowel lichamelijk als mentaal. Door een fijne combinatie van stretches (meridiaanstrekkingen genoemd), Qi-oefeningen, korte meditaties en (zelf)massage breng je de energiestroom in je lijf in beweging en in balans. Zo stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en versterk je bovendien je lichaamsbewustzijn.

Do-In is voor iedereen. Je hoeft niet lenig te zijn. Kracht en souplesse bouw je vanzelf op door het regelmatig te doen.

Een Do-In les bestaat uit de volgende onderdelen:


* opwarmoefeningen
* meridiaanstrekkingen
* meditatie-oefeningen
* Do-In Ankyo: massagetechnieken op jezelf of (soms) bij een partner (zoals kloppen van armen en benen)
* Geleide ontspanning

 

Wat brengt het je?

Tijdens een Do-In les voer je de oefeningen met aandacht uit, in harmonie met de ademhaling. Daardoor kun je spanning loslaten en komt je geest tot rust. Je versterkt je fysieke middelpunt; de hara (Japans voor buik én persoonlijkheid). Geleidelijk aan kom je zo meer in contact met je lijf en jezelf en daardoor zul je beter gaan voelen wat jij nodig hebt,  zowel op de mat als daarbuiten.

Het loslaten van spanning zorgt voor een betere bloedcirculatie, waardoor voedzame stoffen en energie zich in het lichaam verspreiden en afvalstoffen worden afgevoerd. De oefeningen hebben een gunstig effect op ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, hormoonhuishouding en immuunsysteem en het balanceert het autonome en centrale zenuwstelsel.

Met Do-In heb je, kortom, een krachtig instrument in handen om zelf je lichamelijke en geestelijke welzijn te bevorderen.

 

Oorsprong en achtergrond

Do-In oefeningen zijn 5000 jaar geleden ontstaan in China (Tao-yin) en verder ontwikkeld in Japan. Het Japanse woord Do-In kan vrij vertaald worden met ‘stroming van energie’. In de Oosterse filosofie bestaat alles in het universum uit energie (Qi) en is alles daardoor met elkaar verbonden. Het idee in de Oosterse geneeskunde is dat elke fysieke en mentale klacht of ongemak die we ervaren ontstaat door een gebrek aan evenwicht en stroming van Qi. Do-In oefeningen hebben tot doel Qi in beweging te zetten en de balans te herstellen.

Do-In oefeningen worden in zen-tradities gebruikt als voorbereiding op meditatie. Ook zie je ze terug in dojo’s, als voorbereiding op martial arts. Do-In is onlosmakelijk verbonden met oosterse geneeswijzen als shiatsu en acupunctuur. Deze oefenvorm is bovendien een inspiratiebron geweest voor yoga. In de loop van de tijd heeft er over en weer kruisbestuiving plaatsgevonden, waardoor je sommige oefeningen uit de Do-In terugziet in de yoga en andersom.